سوالات دیسک کمر ، ستون فقرات ، کمر درد
مقالات پربازدید
پاسخ به سوالات متداول راجع به دیسک کمر ، ستون فقرات ، کمر درد ، سیاتیک و جراحی های مغز و اعصاب توسط دکتر قاسم اسحاقی

 

سوالات دیسک کمر ، ستون فقرات ، کمر درد

در راستای فراهم کردن بستری مناسب جهت رفاه حال بیماران عزیز در این صفحه سوالات متداول راجع به دیسک کمر ، ستون فقرات ، کمر درد ، سیاتیک و جراحی های مغز و اعصاب توسط دکتر قاسم اسحاقی بیان خواهد شد.

1- سلام من یه آقا 35 ساله هستم بر اثر ضربه به گردنم دچار مشکل شدم که پس از mri مشخص شد دو تا دیسک خفیف دارم دکترم علاوه بر فیزیوتراپی برام پرگابالین تجویز کرده ولی خیلی حالم رو بد می کنه توصیه شما برای مصرف دارو چیست؟

دوست عزیز 
اصولا علت دیسک های گردن و کمر مشخص نیست. فاکتورهای متعددی در خراب شدن دیسک دخالت دارند. از آنجا که دیسک در واقع یک بلبرینگ زنده است ، و بطور متوسط ۶۰۰۰ بار در روز حرکت می کند ، دچار فرسایش می شود. قاعدتا ضربه ها هم به خراب شدن آن کمک می کنند. در ۱/۳ موارد در دیسک های خراب یا پاره ، سابقه ضربه وجود دارد. پرگابالین یکی از داروهایی است که در درمان درد بکار می رود. این دارو در داخل بدن با پروتئینی به نام آلفا ۲ دلتا پیوند می خورد و کانالهای کلسیمی را می بندد. در نتیجه میانجی های عصبی برای انتقال درد ترشح نمی شوند. به عبارت دیگر پرگابالین درواقع جلوی انتقال جریانهای الکتریکی که حس درد را به مغز می برند ، را می گیرد. این دارو ممکن است باعث سرگیجه و خواب آلودگی شود. به همین جهت با مقدار کم مثلا از ۲۵ میلی گرم در روز شروع می کنیم تا بیمار به آن عادت کند. ولی اگر با دوز کم هم حال بیمار را بد کند توصیه میکنم دارو قطع شود و بجای آن ، دارو های دیگر مصرف شود.

از تماس شما متشکرم 

2-سلام جناب دکتر اسحاقی. قبل از اینکه خدمت شما برسم دیسک گردن و سرگیجه داشتم. همزمان با مداوای شما  که بسیار مثمر ثمر بود. هم درد گردن و هم سرگیجه ام خوب شد . الان به دلیل فشار کاری مجدد کمی درد دیسک گردن و همچنین سرگیجه دارم. حالا دو تا سوال دارم.1- دیسک گردن و سرگیجه با هم ارتباط دارند؟ 2- آیا بنده نیاز مجدد به درمان دارم با وجود اینکه دردم کم هست؟ سپاسگزارم

دوست عزیز از اینکه به بهبود درد و سرگیجه شما کمک کرده ام خوشحال هستم. سرگیجه ناشی از بیماریهای گردن گزارش شده است. این نوع سر گیجه ها با حرکت گردن تشدید می شوند. معمولا سرگیجه در تنگی های کانال نخاعی که باعث تنگ شدن شریان ورتبرال می شود. همچنین در ضربه های گردن نیز که شریان ورتبرال صدمه می بیند سرگیجه دیده می شود. 
برای تشخیص سرگیجه ناشی از دیسک و تنگی کانال نخاعی گردن باید علل دیگر سرگیجه مانند سرگیجه های ناشی از بیماریهای مغز مانند سکته مغزی ، سرگیجه های وضعیتی خوش خیم ، سرگیجه ناشی از بیماریهای روحی رد شود.
سرگیجه های ناشی از دیسک گردن با چرخش سر به طرف راست و چپ تشدید می شود. برای تشخیص سرگیجه ناشی از گردن ، ام آر آی گردن ، رادیو گرافی گردن در حالتی که گردن را به جلو و عقب خم می کنیم و نیز آنژیوگرافی از شریان های مغز و گردن لازم است. 
اما در مورد سوال دوم شما لازم است تشریف بیاورید ومعاینه شوید و با درمان های کامل تر کاملا خوب شوید و در اصطلاح پزشکی symtom free بشوید. امیدوارم پاسخ فوق برای شما مفید باشد. از اینکه جهت درمان خود ما را انتخاب کرده اید سپاسگزارم.

3- با سلام خدمت شما حدودا 1 ماه میشه که در قسمت روی ساق پای چپم احساس داغ شدن و گزگز می کنم.این حس حداکثر دو ثانیه ولی در طول روز چندین بار اتفاق میفته. در ضمن من همین پام رو در سال 93 عمل زانو رباط صلیبی انجام دادم. ممنون میشم منو راهنمایی کنید.

احساس داغ شدن و گز گز روی پای چپ شما نیاز به بررسی از طریق EMG و MRI دارد. اصولا در اندام تحتانی که در اصطلاح عامیانه پا نامیده می شود. ۴ عصب وارد می شود که اعصاب فمورال ، اوبتوراتور ، پرونئال و تی بیال نام دارند. در صورتی که در مسیر هر کدام از این اعصاب یا در ریشه های آن فشار یا اتفاقی رخ دهد در مسیر آن عصب گز گز و خواب رفتگی حس می شود. در مورد شما این احساس گز گز است یعنی در روز چندین بار می گیرد .
اتفاقا به نکته مهمی اشاره کردید و آن عمل رباط صلیبی شماست. زیرا عصب پرونئال از کنار زانو و استخوان نارک نی می گذرد ، بنابرین  برای شما باید EMG اندام تحتانی و MRI زانو و کمر درخواست شود. البته اکثر مواقع عیب در اعصاب اطراف زانوست و نیاز به ام آر آی کمر نیست. سپس بر حسب عیبی که دیده می شود درمان شروع در بسیاری از موارد با فیزیوتراپی و گاباپنتین یا پرگابالین گز گز بیمار بهبود می یابد.

4- با سلام در هنگام بازی فوتبال زانویم صدمه دیده و درد شدیدی را دارد.چه ورزش هایی می توانم در حال حاضر انجام دهم؟ شنا خوب است؟ کی می توانم فوتبال بازی کنم؟ 

دوست عزیز صدمه زانو هنگام فوتبال برای ما معانی مختلفی می تواند داشته باشد. می تواند باعث ‌پارگی یا کشیدگی رباط صلیبی که (رباط متقاطع مانند علامت بعلاوه یا صلیب است + یعنی از دو رباط درست شده است که همدیگر را قطع می کنند. در انگلیسی به آن cruciate Ligament می گویند) شود. 
ضربه می تواند باعث صدمه به منیسک های داخلی و خارجی زانو شود ( منیسک ها واشر هایی هستند که در داخل زانوی ما قرار گرفته اند و به شکل نعل اسب هستند. 
ضربه زانو می تواند به لیگامان های داخلی و خارجی زانو صدمه بزند. 
اول باید معاینه شوید و تشخیص و برآورد صحیحی از میزان صدمه زانو داشته باشیم. در صورتی که صدمه شدید باشد ابتدا باید زانو را بی حرکت کنیم و بعد از مدتی برای بیمار فیزیوتراپی شروع کنیم. بهترین ورزش برای زانو تقویت عضله چهار سر می باشد. ورزش شنا برای زانو بهترین است. فوتبال را پس از بهبود کامل می توانید از سر بگیرید. البته همه این توصیه ها پس از ویزیت پزشک و تحت نظر وی قابل انجام است. 

5-در بازی والیبال هنگام فرود روی زمین مچ پای راستم پیچ خورده و واقعا درد شدیدی در این ناحیه احساس می کنم.الان دو هفته از این اتفاق می گذرد و کمی بهبود یافت است. آیا نیاز به عکسبرداری هست؟ و سوال بعدی اینکه در آینده مشکلی برای پای من بوجود نمی آید؟

دوست عزیز صدمه مچ پای شما ممکن است همراه با شکستگی استخوان یا صدمه لیگامان های مچ پا باشد. بنابراین با توجه به اینکه دو هفته از صدمه شما گذشته و هنوز شما درد دارید، لازم است رادیوگرافی مچ پا بگیرید. در صورتی که در معاینه هم مشکلی داشتید نیاز به انجام ام آر آی مچ پا نیز خواهید داشت. در مورد اینکه مشکلاتی در آینده بوجود می آید یا خیر ؟ بدون معاینه نمی توان اظهار نظر کرد. اگر صدمه استخوانی یا نسج نرم و لیگامان ها در میان باشد برای جلوگیری از مشکلات آینده باید مچ پا مدتی بی حرکت باشد

6- سلام آقای دکتر
‎چند روزی هست که کمردرد شدیدی دارم و عصب سیاتیک من هر از چند گاهی به شدت منقبض می شود و کلا نمی توانم قدم از قدم بردارم ،دارویی برای بهبود من به صورت موقت وجود دارد؟ شنیدم آمپول متاکاربامول برای این نوع درد موثر است؟

با سلام کمر درد علل مختلفی دارد که شامل : ۱- بیماریهای مکانیکی ستون فقرات مانند خرابی دیسک ، تنگی کانال نخاعی ، لیز خورددگی مهره یا اسپوندیلولیستزیس ، ۲- بیماریهای التهابی ( روماتیسمی ) مانند آرتریت روماتویید ( به زبان عامیانه روماتیسم مفصلی ) ، ۳-تومورهای ستون فقرات ، ۴- بیماریهای عفونی مانند استئومیلیت( عفونت چرک مهره ها ) ، بروسلوز ( تب مالت) و غیره . ۵- شکستگی استخوان مهره ، ۶- پوکی استخوان و غیره .
اگر درد کمر همرا ه با درد سیاتیک شد معمولا بیمار مبتلا به خرابی دیسک یا تنگی  کانال نخاعی است. درد سیاتیکی به دردی گفته میشود که از کمر با باسن، سپس پشت ران و پشت ساق پا تیر می کشد. دردی که گاهی بهتر می شود و گاهی بدتر می شود ، معمولا در پارگی دیسک کمر دیده می شود وقتی‌ ‌دیسک بیرون میزند درد بیمار تشدید می شود ، وقتی دیسک جا می رود فرد درد ندارد. بنابراین با شرح حالی که شما گفتید احتمالا دیسک کمر شما بیمار است( یا فرسوده شده است یا ساییده شده است). دارو های ضد التهاب مانند دیکلوفناک یا ژلو فن قابل استفاده هستند٫ متوکاربامول نیز یک شل کننده عضلانی است و قابل استفاده است. اما توصیه می شود قبل از مصرف دارو حتما به پزشک مراجعه فرمایید، زیرا گاهی درمان هایی که بدون معاینه و بررسی انجام می شود ممکن است صدمات غیر قابل جبران به بارآورد.

7- سلام آقای دکتر اسحاقی
‎سوال بنده شاید آنچنان حاد و مزمن نباشد.وقتی حدودا 5 الی 6 دقیقه روی پاهای خود مینشینم پاهام به شدت دچار بی حسی یا به اصطلاح (خواب میره).آیا مشکلی وجود دارد یا این امر طبیعی است؟علت این خواب رفتن پا چی میتونه باشه؟

با سلام خواب رفتن پا معمولا یک احساس ناخوشایند در اندام های تحتانی است. معمولا برای مدت کوتاهی فرد احساس می کند که حرکت اندام های تحتانی اش کم شده است و در ضمن پا حس ندارد و پس از مدتی احساس می کند هزاران سوزن داخل اندام تحتانی وی فرو می روند و بعد خوب می شود. علت خواب رفتن اندام های تحتانی، ( که در اصطلاح عامیانه پا نامیده میشود) ، می تواند تنگی کانال نخاع ، تنگی شریان هایی که به اندام های تحتانی خون می رسانند و بیماریهای عصب سیاتیک باشد. اکثر افراد در طول زندگی خود این حس را تجربه کرده اند. اما اگر تکرار شونده باشد باید بررسی شود. در تنگی کانال نخاعی چون بیماری بتدریج ایجاد می شود گاهی درد حس نمی شود و بیمار با بی حسی ، خواب رفتن هر دو پا یا یک پا ، مراجعه می کند. بیماریهای عصب سیاتیک مانند وجود نسج التهابی در اطراف آن ، بخصوص در کسانیکه تزریق در باسن دارند ، تومور های عصب سیاتیک می توانند باعث این علائم شوند. ضربه هایی که به عصب سیاتیک وارد می شود ، گیر افتادن عصب سیاتیک در ناحیه باسن در زیر یکی از عضلات باسن که سندرم پریفورمیس نامیده می شود. افرادی که عادت دارند موقع نشستن زانوی خود را به میز می چسبانند یا کشاورزان و صنعتگرانی که هنگام کار روی زانوهای خود می نشینند مانند کاشی کاران و غیره دچار این حالت می شوند. زیرا در ساق پای ما دو عصب وجود دارد و یکی از اینها که عصب پرونئال نام دارد ،از کنار خارجی زانو عبور می کند ( دور استخوان فیبولا یا نازک نی می پیچد و به داخل پا می رود و عصب دوم که تی بیالیس نام دارد نیز از پشت گودی زانو وارد ساق پا می شود . یک عصب مانند یک کابل تلفن است ، اگر به کابل تلفن نگاه کنید یک غلاف مشکی ضخیم دارد که از رشته های تلفن محافظت می کند و در داخل آن چندین رشته سیم تلفن به رنگ های زرد و قر مز و سفید و غیره دیده می شود. اگر پوشش های سیم های تلفن صدمه بخورند ،سیم ها اتصالی می کنند و در داخل تلفن صدای اضافه خش خش تولید و پیامهای صوتی منتقل نمیشود . در داخل عصب هم همین طور است . یا اگر در مسیری روی کابل تلفن یک جسم سنگین بیافتد ممکن است آنرا قطع کند یا اتصالی بوجود آورد ، در مورد عصب نیز همینطور است. اگر عصب سیاتیک در طول مسیرش صدمه ببیند این حالت بوجود می آید. مساله تنها به عصب اندام های تحتانی ختم نمی شود ، زیرا عصب وارد نخاع شده و تا سطح مغز (که اصطلاحا کورتکس نامیده میشود) ، به صورت رشته های مجزا می رود. در مغز و نخاع رشته های عصبی با غلافی به نام میلین ( myelin ) از هم جدا می شوند . بنابرین بیماریهای غلاف میلین مانند MS که مخفف multiple Sclerosis است نیز باعث این حالت می شوند. در این بیماری پلاک هایی در داخل مغز ‌و نخاع بوجود می آید که باعث اتصالی می شود . بنابراین توصیه می شود جهت بررسی تشریف بیاورید شما را ویزیت کنم.

8-سلام ببخشید من یه پسر ۱۵ساله دارم که حدود ۱ ساله دیسک کمر گرفته ۲۰ جلسه فیزوتراپی و آب درمانی هم بردمش اما هنوز درد داره میخواستم ببینم چه راهی رو پیشنهاد می کنید؟
لطفا اگه وسیله ای هم برای درمانش خوب هست بگید.

با سلام اولا پارگی یا فتق دیسک کمری با اینکه در اکثر موارد در سنین بین ۳۰ و ۴۰ سالگی دیده می شود ، اما در نوجوانان نیز دیده می شود . در ۸۰ ‌درصد موارد دیسک هایی که پارگی کمی دارند با درمان هایی که شما انجام داده اید ، مانند فیزیو تراپی و دارو خوب می شوند. اما در ۲۰ درصد موارد‌ پارگی یا فتق  دیسک با درمان های طبی خوب نمی شوند و نیاز به جراحی دارند. چون فرزند شما جوان است معمولا سعی می شود قبل از جراحی از تزریق اپیدورال استفاده شود. قاعدتا اگر با تزریق اپیدورال نیز خوب نشد نیاز به جراحی خواهد داشت. لازم است فرزند شما معاینه و گزینه های درمانی مناسب برای شما توضیح داده خواهد شد.

9-سلام آقای دکتر حدود یک سال ورم زانو دارم. MRI هم گرفتم ظاهرا مایع زانو خارج شده لطفا جهت درمان راهنمایی کنید.متشکرم

با سلام ورم زانوعلل متفاوت دارد. از خونریزی داخل مفصل زانو تا پارگی منیسک و پارگی‌ لیگامان صلیبی و شکستگی استخوان های اطراف زانو. گاهی موارد ساختمان های فوق پاره نشده اند اما کشیده شده اند که اصطلاحا رگ به رگ شدن نامیده میشود. گاهی بیمارهای عفونی باعث این کار می شوند. بهترین وسیله تشخیص بیماریهای زانو ام آر آی است. شما که یک سال است که دچار ورم زانو شده‌اید ، لازم است معاینه شوید  و آزمایشات لازم برای شما انجام گیرد. دارو های ضد التهاب و فیزیو تراپی کمک کننده است. گاهی بیماران برای بهبود کامل نیاز به جراحی دارند.

10-  سلام آقای دکتر چندین سال قبل پیش یک دکتری رفتم و پس از آزمایشات بسیار متوجه شدم کف پام میخچه دارد.نیاز به عمل جراحی بوده؟روش درمان در خانه برای این بیماری به چه صورت هست؟

میخچه یک قسمت سفت دردناک است که در کنار انگشتان و یا کف پا ایجاد میشود، و باعث درد می شود. درد میخچه با گذاشتن وزن روی پا تشدید می شود. علت ایجاد ‌میخچه وارد شدن فشار نا مناسب به قسمتی از پا هست. پوشیدن کفش های تنگ یا عیوب ساختمانی مانند برجستگی های غیر عادی در پا میتواند باعث میخچه شود. اول بیاید معاینه کنیم ببینیم‌ ایا شما واقعا میخچه دارید یا نه ؟ 
برای درمان میخچه ابتدا پوشیدن کفش های راحت و نرم توصیه می شود. در ضمن توصیه می شود که در منزل با پای برهنه راه نروید و از کفش های نرم استفاده کنید. بعضی از خانم ها بدون جوراب کفش میپوشند که خود باعث ایجاد میخچه می شود. بنابراین جوراب های نرم نخی برای عموم توصیه می شود.  بهترین درمان میخچه درمان جراحی است که در آن قسمت هسته دردناک آنرا از بر میدارند . بیمارانی که مایل به جراحی نیستند می‌توانند از کرایوتراپی استفاده کنند .یعنی با دستگاهی که سرمای زیادی ایجاد می کند هسته میخچه را می پوشانند. گاهی با لیزر میتوانیم هسته آنرا بسوزانیم ، که قاعدتا درمان های فوق بهترین هستند. البته در داروخانه ها پدهای اسیدی موجود است که باعث بهبود میخچه های کوچک می شود. کشیدن سنگ پا در کف پا میتواند جلوی بروز میخچه را بگیرد. در خانم هایی که مستعد میخچه هستند توصیه می شود از پوشیدن کفش های تنگ و پاشنه بلند خودداری کنند. به دلیل پوشیدن کفش های پاشنه بلند میخچه در زنان شایع تر از آقایان است.

11- سلام خسته نباشید آقای دکتر اسحاقی مدتی از شدت کمر درد نمیتونم به راحتی راه برم ، رفتم ام ار ای و تراکم استخوان به من گفتند، یکی از مهره های کمرم که لق شده ، من نمیتونم استراحت کامل داشته باشم ولی تا حدودی بتونم استراحت میکنم ولی بازم درد دارم یک سری ورزش رو از طریق اینترنت دو روزه دارم انجام میدم میخواستم بدونم این ورزش ها بدون نظر دکترم ایرادی نداره؟
ممنون از راهنمایی شما

سلام لقی مهره انواع و اقسام دارد یک نوع آنرا را در پزشکی اسپوندیلولیزیس spondylolysis  می گوییم. یعنی ترکی در پشت مهره ها که اصطلاحا پارس اینترارتیکولاریس نام دارد وجود دارد  ( pars interarticularis ) در این بیماری مهره لق است. یعنی وقتی بیمار از حالت دراز کشیده می نشیند ، می ایستد یا راه می رود در مهره فوق حرکت اضافه بوجود می اید و فرد دچار کمر درد یا درد اندام های تحتانی می شود. نوع دیگر اسپوندیلولیستزیس نام دارد که مهره بالایی مثلا مهره چهارم کمری روی مهره پنجم حرکت کرده است. در این حالت هم وقتی فرد از حالت دراز کشیده خارج می شود ، مثلا می ایستد ، کمر یا اندام تحتانی بیمار درد می گیرد. زیرا  مثلا مهره چهارم روی مهره پنجم حرکت می کند. 
نکته دوم سوال شما در مورد استراحت  است ، که در بیماریهای ستون توصیه به استراحت نمی شود. بطور کلی اگر فردی عیب ساختمانی در ستون مهره ها دارد ، لازم است درمان شود. زیرا مزمن کردن بیماری نتیجه درمان را کم می کند.
نکته سوم سوال شما در مورد ورزش است. همه مطالب اینترنت صحیح نیست. اما اگر ورزش ها را از سایت معتبری گرفته باشید اشکال ندارد. اما دوست عزیز ورزش هم باید زیر نظر پزشک باشد و باید بدانید که ورزش خوب است اما لقی مهره را درمان نمی کند.

 

ترک و لقی دیسک کمر

12- سلام جناب دکتر ، من‌ کمردرد فوق العاده شدیدی دارم و واقع منو کلافه کرده.برادر بنده مریض شما بوده و گفتند که ی سری داروهایی رو تجویز کردید که بعد از چند هفته کلا کمر دردشون خوب شدش.با توجه به فاصله مسافتی و مشغله کاری ، من می خوام بدونم بیام پیش شما با این مشکلات کمر دردم خوب میشه ؟

با سلام  اصولا کمر درد ها منشا ژنتیکی دارند و معمولا در بعضی از خانواده ها چندین نفر به کمر درد مبتلا هستند . پر ارزش ترین ثروت آدمی سلامتی است . اما چون سلامتی  هدیه ای است که به رایگان در اختیار ما قرار گرفته است ، قدر آنرا نمی دانیم . ( مانند هوایی که در اطراف ماست ) برای سلامتی باید وقت گذاشت و هزینه کرد . زیرا وقتی سلامتی از دست برود گاهی بدست آوردن آن خیلی مشکل است . بهرحال بهتر است معاینه شوید . با اینکه من جراح هستم و کار اصلی من جراحی ستون فقرات است ، اما همیشه سعی میکنم بیمارانم را  با درمان های آسان‌تر خوب کنم  ، مگر اینکه بیمار به درمان های دارویی جواب ندهد ، آنوقت در مورد گزینه جراحی صحبت میکنم . دنیا به امید است ، شما هم تشریف بیاورید و درمان شوید امیدوارم مثل برادرتان خوب شوید .

13- سلام دکتر اسحاقی من چهل و سه سالمه و بعد از درد شدید کمر و پهلوی راستم که حدودا 1 ماه ونیم داشتم موقعی که درد به پای راستم رسید. دکترم تشخیص داد که MRI بدم و بعد متوجه شدیم که دوتا از دیسک هام به صورت متوسط بیرون زده حالا حدود یک ماه استراحت داده که بعد یک ماه اگر خوب نشدم باید عمل با لیزر یا بسته انجام بدم؟ نظر شما راجع به این موضوع چیه و لطفا منو راهنمایی کنید خیلی زودتر خوب بشم.

با سلام یک فرد ۴۳ ساله با کمر درد از یک و نیم ماه قبل که درد ایشان به اندام تحتانی راست تیر می کشد. اولین تشخیص این است که ایشان بیماری دیسک کمری دارند. کلا برای درمان دیسک کمر 4 راه درمانی وجود دارد که عبارتند از دارو و فیزیوتراپی و لیزر و عمل جراحی باز است ، سعی ما بر این است که بیماران را با آسان ترین روش درمانی بهبود ببخشیم. بنابراین استفاده از لیزر برای شما می تواند مناسب باشد ، به شرط اینکه توسط پزشک مجرب معاینه شوید.علائم عصبی از قبیل ضعف اندامهای تحتانی نداشته باشید و دیسک شما نیز در حدی باشد که لیزر بتواند آن را درمان کند. زیرا دیسک های بسیار بزرگ و تکه های دیسک هایی که ارتباط خود را با مرکز دیسک از دست دادن و به صورت یک تکه آزاد در داخل کانال نخاعی قرار گرفتند و یا بیمارانی که دچار بی اختیاری ادرار و مدفوع و ضعف در اندام های تحتانی شده اند ،افراد مناسبی برای انجام لیزر نیستند.

14- سلام آقای دکتر اسحاقی خسته نباشید.
 پسرم 21 سالشه و مدتی که پای چپش از کمر تا پشت ساق پاهاش درد میکنه و جفت پاهاش گزگز میکنه و بی حس میشه ،نزدیک 20 روز که پیش دکتر هم نرفتم تا اینکه درد به پشت باسن و همچنین به پهلو هاش رسیده.بعد از گذشت 1 ماه بردمش پیش ی دکتر ارتوپد و ام آر آی نوشت برام و آزمایشات را انجام دادم ولی نتونستم پیش دکتر فوق تخصص دیسک و ستون فقرات برم.میتونم براتون آزمایشات را ارسال کنم تا راهنماییم کنید؟

پسر شما با یک بیمار ۲۱ ساله  است که درد به ساق پای چپ ایشان انتشار پیدا می‌کند که اصطلاحاً سیاتیک نامیده می شود.ایشان همچنین از گزگز و بی حسی هر دو پا شکایت دارند. قاعدتاً تشخیص بالینی ایشان بیماری دیسک کمر است که انواع مختلفی دارد از قبیل ترک خوردن ، برجسته شدن ، پاره شدن و غیره. بیمار باید معاینه شود. از روی شرح حال ، آزمایش  یا عکس  بیمار نمی‌توان در مورد درمان وی تصمیم‌گیری کرد. طبق قوانینی که در همه دنیا وجود دارد ، مطالبی که در فضای مجازی منتشر می‌شود صرفاً جهت اطلاع رسانی است و از روی آن نمی‌توان طبابت کرد. 
 دیسک از دو قسمت درست شده است : یکی هسته مرکزی که نکلئوس پولوزوس نامیده می‌شود و یک حلقه ای که در اطراف آن قرار گرفته و آنولوس فیبروزوس نامیده می شود. 
 گرفتگی کمر و گردن اصطلاحاً اسپاسم عضلانی نامیده می شود. به عبارت دیگر عضله دچار انقباض ناگهانی می شود. عضلات ما یک انقباض ملایم دائمی دارد به همین جهت است که اگر عضله را دست بزنیم کاملاً شل نیست ، در اصطلاح پزشکی تون دارد. وقتی که عضله به هر دلیلی تحریک شود باعث سفت شدن عضله و منقبض شدن عضله و برجسته شدن شکم عضله می شود. مثلاً به بازوی خود اگر دقت فرمایید وقتی که جسمی را حمل نمی کنید عضله بازوی شما در یک وضعیت خاص قرار دارد و اگر یک جسم سنگین را به دست بگیرید عضله منقبض می شود و وسط آن که شکم عضله  نامیده می شود برجسته می شود. به عبارت دیگر اسپاسم عضله یک انقباض ناخواسته و غیر داوطلبانه در عضلات است اگر ضربه ای به عضله وارد شود یا عصبی که به عضله پیام عصبی میفرستد تحریک شود ، عضله دچار اسپاسم می شود. اسپاسم یعنی منقبض شدن  ناگهانی عضله . در واقع می‌توان گفت شایع‌ ترین علت کمردرد ها همین گرفتگی عضلات کمر است. 
 برای درمان گرفتگی کمراولین راه این است که عضله را آرام کنیم . برای این منظور معمولاً از گرم کردن عضله استفاده می کنیم با گرم کردن عضله جریان خون عضله زیاد می‌شود وعضله فرصت پیدا می‌کند که به تدریج از حالت انقباض ناگهانی خارج شود. راه حل بعدی استفاده از کمربند است . قاعدتاً وقتی حرکات کمر کم میشود عضله از حالت اسپاسم خارج می شود. مراحل بعدی استراحت است اگر عضله کمر ما دچار گرفتگی شود ، چند ساعت که دراز بکشیم ، قاعدتاً عضله گرفتگی خود را به تدریج کم می‌کند و اگر تا ۲۴ ساعت این علائم برطرف نشود ، لازم است به پزشک مراجعه کنید و داروهای ضد التهاب و همچنین داروهای شل کننده عضلانی برای ایشان تجویز شود. داروهای شل کننده عضلانی چند دسته هستند که مهمترین آنها متوکاربامول است اما  باکلوفن نیز برای شل کردن عضلات به کار می رود .

15-سلام علیکم جناب دکتر خداقوت به شما. دختری۳۰ساله هستم حدود دوماه پیش با درد شدید کمر به دکتر مراجعه کردم ،ام ار ای دادم و مشخص شد مبتلا به انحراف ستون فقرات ۳۰درجه هستم. با توجه به اینکه حدود۱۰سال پیش دیسک کمرم رو عمل کردم  ، دکترا همگی گفتن باید عمل بشه و پلاتین گذاشته بشه ، خواهش میکنم منو راهنمایی کنید چیکارکنم. من شهرستانی هستم استان فارس . حتی اگر مقدور باشد تهران هم میام برای درمان ، خیلی درمونده شدم لطفا راهنمایی کنید چیکار کنم 
ممنون از شما 

 

اسکولیوز کمری -کج شدن ستون فقرات
اسکولیوز کمری باعث ساییدگی یا آرتروز کمری می شود

 

با سلام ما با یک بیمار به شرح زیر طرف هستیم .دختر۳۰ ساله ای که ۱۰ سال پیش دچار دیسک کمر شده است. یعنی در حدود سن بیست سالگی دچار دیسک کمر بوده که نیاز به عمل داشته است  و عمل شده است. ایشان از دو ماه قبل با درد شدید کمر مراجعه کرده است و در ام آر آی ایشان ( احتمالا عکس ستون فقرات ایشان ) انحراف ستون فقرات در حدود ۳۰ درجه ملاحظه شده است. 
اولین سوالی که مطرح است این است که آیا این انحراف در ستون فقرات را از قبل داشته یا یک مشکل جدید است ؟ اسکولیوز یا کجی ستون فقرات در صورتی که از قبل وجود داشته است قاعدتا یک عیب ساختمانی شدید به نام اسکولیوز است که در یک دختر ۳۰ ساله باید برطرف شود. برای اینکه اسکولیوز یا منحرف شدن ستون مهره ها باعث می شود که  به یک مفصل ستون مهره ها مثلا در طرف راست یا چپ فشار بیشتری وارد شود. همانطور که می‌دانید در پشت ستون فقرات ما دو مفصل وجود دارد یکی در طرف چپ و راست که فاست نامیده می شود. در حالت نرمال که ما اسکولیوز یا کجی ستون فقرات نداریم به هر دو مفصل فاست راست و چپ به طور یکسان فشار وارد می شود. اما در اسکولیوز به یکی فشار شدید تر و به یکی فشار کمتری وارد می شود. اصولاً انحراف ستون مهره ها در نهایت باعث آرتروز و ساییدگی شدن ستون مهره ها می شود. زیرا وقتی ستون مهره ها اسکولیوز پیدا می کند در وراقع به یک طرف خمیده می شود در واقع یک سطح مقعر دارد و یک سطح محدب دارد. در سطح مقعر سوراخ های بین مهره ای تنگ می شوند و به عصب بین‌ مهره‌ای فشار وارد می شود و بالعکس در سطح محدب ریشه‌های عصبی کشیده می شوند.در کل یک اسکولیوز ۳۰ درجه کمر معمولا نیاز به جراحی دارد. و قاعدتاً عمل کردن کمر بدون به کار بردن پیچ در کمر باعث اصلاح انحراف ستون مهره ها نخواهد شد. از بیمارانی که تا به حال عمل کرده‌ایم حدود ۸۰ درصد شان از عمل شان راضی هستند. گاهی پس از پاره شدن دیسک کمری فرد دچار اسکولیوز می شود که آنهم با عمل جراحی دیسک رفع می شود. بنابراین در کل جای نگرانی نیست البته قاعدتاً اینگونه راهنمایی ها فقط جهت بالا بردن اطلاعات عمومی شماست. هر مریضی مسائل خاص خود را دارد که باید معاینه شود و بعد بر حسب نوع بیماری تصمیم‌های لازم گرفته شود. در ضمن توصیه می‌شود که احساس درماندگی نکنید. چرا باید احساس درماندگی کنید. شما یک بیماری ستون مهره ها دارید که عمل می شوید و به امید خدا خوب خواهید شد. قاعدتاً انسان باید امیدوار به آینده باشد.

16-سلام آقای دکتر پسری با 19سال سن ، قد 180 ، وزن 75 و حدود یک سال می شود دچار مشکل دیسک کمر شدم و حدود ۴ ماه می شود که درمان های اولیه مانند فیزیوتراپی آب درمانی و حرکات ورزشی اصلاحی را انجام می دهم اما نتیجه نگرفتم بلکه درد منتشر شده به باسن و پای راستم افزایش پیدا کرده است.دکتر معالجم شما را به من معرفی کردند و من قصد عمل جراحی باز ندارم و میخواستم بپرسم آیا امکان درمان با روش های غیر جراحی باز برای من وجود دارد؟ مانند دیسکوژل یا اوزونتراپی و لیزردرمانی یا روش های دیگر جوابگو هستن؟؟ 
و قابل ذکر است بنده بدلیل تمرینات بدنسازی و سنگین کاری بیش از حد شغلی در این سن کم دچارچنین مشکلی شدم. با تشکر.

 

لیزر حرفه ای درمان دیسک کمر - PLDD
عمل جراحی دیسک کمر با لیزر

جواب سوال دوم جوان ۱۹ ساله ای بلند قدی که یک سال قبل دچار کمر درد شده و ۴ ماه فیزیوتراپی و حرکات ورزشی انجام داده است و خوب نشده است. درد به باسن و پای راست ایشان تیر می کشد. قاعدتاً این نوع درد معمولا نشانه بیماری دیسک است که بیماری خود به چندین دسته تقسیم می شود. قاعدتاً اولین قدم دردرمان بیماری دیسک کمر در یک جوان ۱۹ ساله جراحی نیست. مگر اینکه مجبور به جراحی بشویم. معمولا جراحی با کمک لیزر کمک کننده است. دیسکوژل یک الکل ژل مانند است و به نظر اینجانب پس از تزریق از کنترل جراح خارج می شود. تزریق اوزون هم وسیله خوبی است. ولی در حال حاضر توسط بیمه‌ها و در بعضی از بیمارستان ها توسط مسئولین فنی بیمارستانها انجام آن منع شده است. بنابراین در حال حاضر عمل لیزری را توصیه می کنم. از این که ورزشکار هستید باید خوشحال باشید و قاعدتاً ورزش در حدی که باعث سلامت انسان شود بسیار خوب است و مسلم است که باید زیر نظر مربی و بر حسب توان یک فرد انجام شود تا موجب صدمه به بدن نشود. در مورد کار سنگینی که دارید، باید بگویم که یکی از مسائل که باعث پارگی دیسک کمر می شود همین کارهای سنگین و ورزش سنگین می باشد. قاعدتاً اگر توانایی لازم را نداریم باید کارهای سنگین خود داری کنیم یا کارهای سنگین را طبق اصول بیومکانیک و ارگونومی انجام دهیم تا ستون مهره‌های ما دچار اشکال نشود. تشریف بیاورید شما را ببینم. قاعدتاً همیشه سعی می‌کنیم که در درجه اول از روش‌های غیر جراحی استفاده کنیم.  دکتر معالج شما هم که من را به شما معرفی کرده اند به من لطف دارند و به ایشان هم سلام برسانید. توجه بفرمایید که توصیه هایی که در پاسخ به سوالات بیماران نوشته می‌شود نمی‌تواند به عنوان راهنمای درمانی مورد استفاده قرار گیرد.  قاعدتاً هر بار بیماری باید جداگانه دیده شود و در مورد وی پس از معاینه گزینه های درمانی مناسب مشخص شود .

17- سلام آقای دکتر من مدتی که فقط پای چپم مخصوصا زانوم و از زانو پایین تر هنگام تا کردن و نشستن درد میکنه ! و کمی هم گز گز و مور مور میشه ! هنگام راه رفتن و ایستادن دردی تقریبا ندارم ! 30 تا 70 درجه که بلند میکنم دردی در حالت درازکش هم پاهام و هم در ناحبه کمر ایجاد میشه.حالا آقای دکتر ممکنه من مشکل دیسک کمر داشته باشم؟ضمنا من اضافه وزن هم دارم و وزنم هم زیاده ! مخصوصا ناحیه شکم ممنونم. با تشکر 

معاینه سیاتیک

با سلام شما درد پای چپ مخصوصا دردی که در پایین زانو دارید نشانه ابتلا به دیسک کمر می باشد مخصوصا اگر درد از درد پشت ساق پای شما باشد به احتمال زیاد شما دچار بیماری دیسک کمر می باشید که به یکی از ریشه‌های عصب سیاتیک در اثر پارگی دیسک کمر فشار وارد شده است اینگونه بیماران معمولاً همانطور که شما ذکر کردید با بالا آوردن پا از یک حدی بیشتر مثلاً بیش از ۳۰ درجه دچار درد شدید در سر میشود یا وقتی که می‌خواهند به جلو خم شوند دچار کشیدگی و درد در مسیر عصب سیاتیک می شود علت اصلی دیسک کمر مشخص نیست ولی افزایش وزن شما قاعدتاً برای سلامت عمومی از جمله سلامت ستون مهره ها خوب نیست بنابراین ضمن درمان درد کمر و لازم است که وزن کم کنید بزرگی شکم هم که معضل بسیاری از هم وطنان ما می باشد و علت آن مصرف زیاد مواد قندی از قبیل برنج می باشد بنابراین با رژیم مناسب و با درمان مناسب و امیدوارم که سلامت خود را بازیابید برای بررسی علت درد زانو و پایین زانوی شما لازم است که تشریف بیاورید و برای شما علاوه بر معاینه وسایل تشخیصی مانند امارهای و نوار عصب درخواست شود.

18- سلام جناب دکتر اسحاقی ، آیا تنگی کانال نخاعی بر اثر بیرون زدگی دیسک بوجود می آید؟ 

تنگی کانال نخاعی بر اثر فتق دیسک کمر

با سلام ، تنگی کانال نخاعی بیماری است که در اثر افزایش رشد مفاصل که در پشت ستون فقرات قرار دارند اصطلاحاً فاست نامیده می‌شود به وجود می آید. اما از آنجا که دیسک کمر در قسمت جلوی سوراخ بین مهره ای قرار دارد در واقع هر بیماری که دچار پارگی دیسک کمر می شود دچار تنگی کانال نخاعی هم می شود ولی در اصطلاح پزشکی تنگی کانال نخاعی به مواردی اطلاق می‌شود که فقط فاست های مریض دچار رشد بیش از حد شده اند و علت اصلی بیماری دیسک کمر یا تنگی کانال نخاعی مشخص نیست. اما تنگی کانال نخاعی معمولاً در اثر آرتریت یا التهاب مفصل فاست ها به وجود می آید. علت آرتریت یا التهاب مفاصل ستون مهره ها یا فاست ها فشار آمدن زیاد به آنها و ساییده شدن آنها می باشد که معمولاً در افرادی دیده شد که کارهای سخت در زمان جوانی انجام داده اند.

19- سلام خسته نباشید ، اگر دو تا دیسک های یازده و دوازده پاره شده باشند با استراحت امکان خوب شدن هست ؟ درد شدید داره

دوست عزیز در طبیعت همه چیز امکان پذیر است از جمله خوب شدن دیسک کمری یا دیسک ناحیه پشتی بین مهره ۱۱ و ۱۲. در زمانهای قدیم که درمانی برای دیسک کمر وجود نداشت ، بیماران چاره‌ای جز استراحت کردن نداشتند اما با افزایش دانش بشر داروهای ضد التهاب اختراع شد و سپس درمان های تزریقی مانند تزریق لیزر و سپس درمان‌های آندوسکوپی و کم تهاجمی و در نهایت اعمال جراحی باز ستون فقرات ابتدا ابداع شد. بنابراین بیماری که دچار درد شدید در اثر پارگی دیسک بین مهره ۱۱ و ۱۲ است صلاح است که توسط طبیب معاینه شود و درمان مناسب برای ایشان انجام شود. در دنیای مدرن امروزی استراحت بیش از ۴۸ ساعت توصیه نمی شود.

20- سلام دکتر خسته نباشید. من دیسک کمر دارم ورزش بدن سازی برم خوب هست یا نه؟

اصولاً ورزش کردن یک کلمه عام است. به طور کلی ورزش کردن باعث افزایش انعطاف پذیری بدن می‌شود و برای سلامت انسان از جمله سلامت ستون فقرات بسیار خوب است. اتفاقاً یکی از راه های درمانی دیسک کمر ورزش می باشد. ولی ورزش باید از نوع مناسب ، در زمان مناسب و به مقدار مناسب و تحت نظر پزشک یا فیزیوتراپ انجام شود. اصولاً بیماری که دچار پارگی دیسک کمر می‌شود در مرحله حاد که بیماری بسیار پر سر و صداست ودرد بیمار شدید است و نمی‌تواند اصولاً تکان بخورد و هر حرکتی باعث افزایش درد بیمار می شود ، ورزش توصیه نمی‌شود. اما با پیشرفت درمان که به تدریج درد بیمار بهتر می‌شود ، ورزش توصیه می شود. ورزش بدنسازی تا حدی که موجب افزایش درد نشود قابل قبول است. منتها ورزشهایی در بدنسازی وجود دارد که با عث فشار داخل دیسک می‌شود و توصیه می‌شود که از این ورزش ها که چند ورزش بیش تر هم نیستند ، بیماران مبتلا به دیسک کمر انجام ندهند. اما بقیه ورزش ها مثل پرس سینه ، کار با دستگاه های تقویت عضلات دوسر ، سه سر ، عضلات چهار سر ران ، اشکالی ندارد. بسیاری از جوانان علاقمند به ورزش هایی هستند که اصطلاحاً ورزشهای فیله های کمر نامیده می‌شوند. این ورزش ها که شامل ورزش های دراز و نشست یا بالا بردن هالتر در بالای سر هستند باعث افزایش فشار داخل دیسک می‌شوند و برای دیسک مناسب نیستند. بنابراین تقریبا می‌توان گفت ۷۰ درصد ورزشهای بدنسازی در بیماران مبتلا به دیسک اشکالی ایجاد نمی کنند. اصولا توصیه می شود زمان بدن سازی در حد یک ربع تا ۲۰ دقیقه باشد. وزنه ها را از کم شروع و به تدریج افزایش دهند و در صورتی که همان موقع یا شب پس از رفتن به خانه بیمار احساس درد کمر کند ، صلاح است که این ورزش ها را انجام ندهند. در مورد بیمارانی که ورزشکار هستند و در حین ورزش دچار درد کمر و پارگی دیسک کمر می شوند نیز توصیه می‌شود که هم تعداد ورزش ها را و هم و میزان وزنه ها را به ۱/۲ تا ۱/۳ مقادیری که قبلاً انجام می دادند کاهش دهند و به تدریج با بهتر شدن درد ، وزن ها و تعداد آنها افزایش پیدا کند.

21 -  سلام وقتتون بخیر ،  درمان تنگی کانال نخاعی با لیزر امکان پذیر هست؟

اصولاً بهترین درمان تنگی کانال نخاعی عمل جراحی است و هنوز هیچ روش درمانی برتر از عمل جراحی ستون مهره ها برای درمان تنگی کانال نخاعی ابداع نشده است. ولی در بعضی از بیماران که تنگی کانال نخاعی خفیف دارند یا بیمارانی که قادر به انجام عمل جراحی نیستند مانند بیمارانی که خیلی مسن هستند یا بیمارانی که دچار بیماری‌های قلبی عروقی هستند و یا بیمارانی که به دلایلی نمی خواهند مورد عمل جراحی باز قرار بگیرند مانند افراد بسیار جوان ، از عمل جراحی لیزری می‌توانند در درمان تنگی کانال نخاعی استفاده کرد. اصولاً در تنگی کانال نخاعی ۴۰ درصد موارد افزایش نسج نرم و ۶۰ درصد موارد افزایش حجم استخوان دیده می‌شود که لیزر بر روی نسج نرم اثر می کند و باعث بهبود تنگی کانال نخاعی می شود. در عده ای از بیماران که علاوه بر تنگی کانال نخاعی ، دیسک بین‌ مهره‌ای هم دارند ، وارد کردن اشعه لیزر به داخل دیسک باعث جمع شدن دیسک و در نتیجه کاهش تنگی کانال نخاعی می شود. در عده‌ای از بیماران نیز با استفاده از لیزر میتوان شاخه عصبی میانی را که اصطلاحا Medial Branch نامیده می شود را برید. این عصب مسئول درد کمر و درد اندام تحتانی است بنابراین با بریدن آن درد کمر یا درد اندام تحتانی بیمار خوب می شود.

22 - درود برشما 
من دو بار به شما مراجعه کردم و از بیماران خودتون هستم بابت کمردردم و بعد از ام آر ای تشخیص شما تنگی کانال نخاع و بیرون زدگی دیسک بود و دارو ندادید فقط فرمودید عمل یا تزریق اشعه و من هم بدلایل زیاد نتونستم این کاررو انجام بدم و الان بینهایت دارم اذیت میشم بطوریکه کمردردم در سمت چپ پایین شدیدتر شده و پشت پا تا مچ انگار رگهارو میکشند و انگار خشک میشند ایا درمان دارویی نداره من واقعا دارم عذاب میکشم جناب دکتر 
البته در هفته هم دوبار استخر میرم و از اینترنت حرکات مناسب رو اموزش دیدم و تو آب انجام میدم اما تا زمانیکه داخل اب هستم خوبه بعددوباره همون وضعیته

سلام دوست عزیز شما شاید بد متوجه شده اید. من امسال سی سال است که با بیماران دیسک و ستون فقرات سروکار دارم و به درمان آنها می پردازم. اصولاً من برای هر بیماری که به کلینیک اینجانب مراجعه می کند توصیه می کنم که چهار روش درمانی برای درمان دیسک و سیاتیک وجود دارد که عبارتند از ۱- دارو ۲- فیزیوتراپی ۳- تزریقات مانند لیزر و تزریق اپیدورال ۴- عمل جراحی.
اصولا اینجانب برای تمام بیماران حتماً قبل از عمل جراحی دارو و فیزیوتراپی تجویز میکنم . مگر اینکه خود بیمار بگوید دارو دارم یا دارو نمی‌خواهم یا فیزیوتراپی رفته ام و نتیجه نگرفته ام . قاعدتا اگر بیمار ظرف یک ماه با درمانهای فوق بهبود نیابد به بیمار جراحی توصیه می‌شود . قاعدتاً تا زمانی که بیمار نخواهد عمل کند ، ما اجازه و اختیار نداریم بیمار را مجبور به عمل کنیم. زیرا عمل دارای عوارض است و بیمار باید عوارض و نتایج آن را بپذیرد. بنابراین در مورد بیماری شما اگر با درمان های طبی درد شما بهبود پیدا نکرده است یا اگر علائم عصبی دارید ، مثلاً نمی توانید روی پنجه پا یا پاشنه پا راه بروید. قاعدتاً بهترین گزینه شما تزریقات داخل کمر و یا عمل جراحی است. هنوز با وجود تمام تبلیغات بدی که توسط پزشکان غیر جراح و افراد عامی جامعه در مورد جراحی دیسک کمر انجام می‌شود ، بهتر از عمل جراحی روشی برای درمان دیسک کمر پیدا نشده است. هنوز جراحی بهترین درمان دیسک کمر است. اصولا بهترین روش برای درمان بیماری ، همان روشی است که تمام مردم دنیا از آن پیروی می‌کنند و گاهی افرادی که در ایران زندگی می کنند وسواس بیشتری از خود نشان می‌دهند. در همه جای دنیا یک یا دو ماه درمان طبی برای بیمار انجام می شود و در صورتی که درد بیمار بهبود پیدا نکند ، برای درمان بیمار جراحی دیسک توصیه می شود. اکثر بیماران خودشان به دکتر پیشنهاد جراحی می دهند. متاسفانه بیمارانی که ما در کشورمان می‌بینیم آنقدر صبر می کنند که عمل جراحی عملاً سودی برای بیمار ندارد و این گونه بیماران اغلب به پزشکان متفاوت مراجعه می‌کنند تا یک پزشک به ایشان بگویید که نیاز به جراحی ندارید یا جراحی به درد شما نمی خورد. اینها کاری ندارند که آیا آن پزشک آیا جراح است یا غیر جراح . 

بیماریهایی که نیاز به درمان جراحی دارند، یک محدوده زمانی دارند که در آن محدوده اگر عمل شوند بهترین نتیجه را می دهند. این محدوده زمانی را زمان طلایی Golden Time می نامند. متاسفانه اکثر بیماران زمانی تصمیم می گیرند و به قول خودشان زیر بار عمل می روند که دیگر دیر شده است یعنی زمان طلایی را از دست داده اند. آن وقت به مطب جراح مراجعه می‌کنند و اصرار می کنند که جراحی انجام شود. از آنجا که بدن انسان با صنعت فرق می کند و لوازم یدکی ندارد قاعدتاً دردی که طول کشیده باشد با جراحی ممکن است بهبود پیدا نکند. در مورد رفتن به استخر نیز بسیاری از ایرانیان آب درمانی را دوست دارند. آب دیسک یا سیاتیک را درمان نمی کند. در واقع رفتن به استخر یک ورزش است که خوب است و باعث افزایش انعطاف پذیری می شود اما چیزی که بیمار را درمان می‌کند یکی از چهار روشی است که ذکر کردم.

23 - سلام دکتر ، زانوم سائیدگی غضروف پیدا کرده البته خفیفه ... برای بهبودش چی پیشنهاد می کنید؟؟

با سلام ساییدگی غضروف زانو مسئله بسیار مهم است که در افراد مسن پیش می آید و چندین راه برای جلوگیری از پیشرفت و یا درمان آن وجود دارد .اول عدم استفاده از توالت ایرانی است. توالت فرنگی معمولاً باعث فشار کمتری به زانو می شود تا توالتهای ایرانی دوم کم بالا رفتن و پایین رفتن از پله هاست ، زیرا پله ها با کوه متفاوت است که تمام پله ها ارتفاع یکسانی دارد. بنابراین هنگامی که شما از پله بالا می روید یا پایین می آیید قسمت خاصی از زانو شما تحت فشار قرار گیرد. راه سوم عدم نشستن بر روی زمین است. بسیاری از ایرانی ها مایل هستند که هنگام غذا خوردن سفر روی زمین پهن کنند و روی زمین بنشینند و همین مسئله باعث فشار آمدن به زانو ی آنها می شود. مسئله چهارم ایستادن طولانی باعث فشار بیشتری به زانوها می شود. بنابراین فروشندگان و خانم های خانه دار لازم است که تقریباً همان مقدار که ایستاده هستند همان مقدار هم در حالت نشسته باشند مثلا نیم ساعت ایستاده باشند و نیم ساعت هم بنشیند و کار خود را انجام دهند. بنابراین با رعایت موارد فوق و مهمتر از همه تقویت عضله چهار سر می توانید باعث بهبود ساییدگی زانو و یا حداقل جلوگیری از پیشرفت فرسایش زانو کنید. راه دیگر استفاده از داروهای که باعث بهبود کار غضروف ها می شوند مانند پیاسکلیدین ، کندرویتین سولفات در صورتی است که با این مسائل مریض بهبود نکند. می توان از داروهای ضد التهاب و فیزیوتراپی استفاده کرد البته ساییدگی های شدید نیاز به عمل دارد.

24 - سلام مینیسک دو زانوی من پاره شده و رباط زانوی چپم کشیدگی دارد و زانوی چپم آب آورده و درد بسیاری دارم.شهرستانی هستم لطفا راهنمایی کنید.

دوست عزیز بیماری شما شدید است.لازم است معاینه شوید و برای شما ام آر آی و عکس ساده زانوها گرفته شود و در مورد بیماریهای زانو هم اول درمان با داروهای ضد التهاب و داروهایی هستند که غضروف مورد درمان قرار گیرد. قاعدتاً درد بهبود پیدا می کند و نیز استفاده از فیزیوتراپی و در صورتیکه بیمار فوق بهبود نیابد تزریق های داخل زانو وانجام اعمال جراحی در موارد ساییدگی های پیشرفته مناسب است. در کل این اطلاعات جهت افزایش اطلاعات عمومی شماست معمولا لازم است بیمار از نزدیک معاینه شود و درمانهای لازم برای بیمار تجویز شود.

25 - سلام دکتر ،دیسک و تنگی نخاع دارم خیلی اذیت میشم نمیتونم زیاد پیاده روی کنم و حتی کارهامو به راحتی انجام بدم،دکتر گفتند که فعلا عملی نیستم ولی درد دارم چیکار میشه انجام داد؟

در صورتی که ام آر آی شما نشان می دهد که مسئله قابل جراحی ندارید در آن صورت لازم است که از داروهای ضد التهاب و شل کننده عضلانی و فیزیوتراپی کمر و اندام های تحتانی استفاده کنید و در صورتی که آنها مفید نباشند از تزریق های داخل کمر مانند تزریق اپیدورال یا تزریق های لیزری برای شما انجام می شود. گاهی بیمارانی که علائم دیسک را دارند ولی در ام آر آی آنها مساله توجیه کننده دیده نمی شود عصب سیاتیک در باسن بیمار گیر افتاده است که سندروم پیریفورمیس نامیده می شود. بنابراین لازم است مراجعه فرمایید تا مورد معاینه قرار بگیرید.

26 - سلام آقای دکتر سوالی داشتم،پدر من 57 سالشه در سال 91 به علت دیسک کمر و تنگی کانال نخاعی جراحی لامینکتومی انجام داد،ولی به یک سال نکشید که مجدد عود کرد و حتی پای چپش هم یکم بی حس شد.در سال 92 عمل دیگری روی کمرش انجام شد و پیچ و مهره در کمرش کار گذاشته شد و بعد از چند ماه خوب شد البته کمی بی حسی پای چپش رو داشت ولی توانست که هشتاد درصد خوب بشه.تقریبا خوب بود تا اینکه بازم طی این یک سال اخیر خودش رو متاسفانه انداخت و رعایت نکرد و بدتر شد این بار پای راستش اذیتش میکنه و کمر درد هم مقداری داره.سوال من اینه که آیا بار سوم امکان عمل وجود دارد؟و احتمال خوب شدنش چند درصد؟و اینکه پیچ و مهره هایی که در کمرش گذاشته شده بوده باید دوباره تعویض بشه؟ممنون

با سلام مسئله پدر شما مسئله پیچیده ای است ولی در کل گاهی بعضی بیماران نیاز به چندین عمل جراحی دارند .از لحاظ علمی در صورتی که بیمار درد شدید دارد ، امکان عمل جراحی بار سوم و چهارم نیز وجود دارد. ولی هر بار درصد میزان بهبودی بیمار کمتر از دفعات قبل می شود. در مورد برداشتن یا گذاشتن پیچ های اضافی در کمر بیمار باید بیمار دیده شود گاهی لازم است که پیچ های شکسته برداشته شوند. گاهی لازم است که در مهره های بالاتر یا پایین تر پیچ گذاشته شود. اینها بعد از معاینات دقیق و انجام رادیوگرافی های مختلف و ام آر آی و میلوگرافی مشخص خواهد شد.

27 - سلام آقای دکتر ، من هم دیسک دارم هم تنگی نخاعی و خیلی هم اذیت میشم بجز عمل چکار باید کرد؟

بیماران مبتلا به دیسک و تنگی کانال نخاعی در مواردی که شدید باشند و با درمان های طبی خوب نشوند لازم است عمل شوند. حال اگر بیماری نمیخواهد عمل کند می تواند از راههای دیگر مانند تزریق های اپیدورال یا اعمال لیزری استفاده کند. ولی هنوز علی رغم همه پیشرفت هایی که در درمان این بیماری حاصل شده است بهترین و ماندگارترین درمان بیماری دیسک و تنگی کانال نخاعی عمل جراحی باز است.

28 - سلام دکتر جان من از شهرستان مزاحم میشم من 30 سالمه درده کف پا دارم در قسمت جلو پا و انگشتان میشه راهنماییم کنید؟

درد کف پا یا انگشتان علل مختلفی دارد. که معمولاً بدون معاینه بیمار و انجام ام آر آی و نوار عصب و عضله تشخیص آن امکان پذیر نیست. ولی شایع ترین علت درد کف پا می تواند شکستگی های استخوان های کف پا، در اثر راه رفتن های طولانی باشد و یا می تواند در اثر بیماری که صفحه کف پار را گرفتار کند که اصطلاحا پلانتار فاشیایتیس نامیده می شود.

29 - آقای دکتر سلام من وحید سلیمانی 32 ساله از ساری حدود 2 سال است که از دردی در قسمت پایین کمرم رنج میبردم به چندین پزشک مراجعه کرم و با دیدن عکس های mri می گفتند که سیاتیک داری و دیسک خفیف و من چون علائم سیاتیک را می شناختم باور نداشتم تا اینکه جدیدا توسط پزشکی دیگر و با عکس رادیولوژی تشخیص دادند که یک نقص یکطرفه در قسمت پارس اینترآرتیکولاریس ناحیه L4 وجود دارد که یا مادرزادی هست و یا در اثر ضربه بوجود آمده. البته من باور ندارم که مادرزادی باشد چون تا 2 سال پیش من هیچ مشکلی نداشتم. پزشک به من گفت که درمان جراحی ندارد و فقط باید رعایت کنی در حالیکه من هم چنان درد دارم و از خوردن دارو خسته شده ام. آقای دکتر با تحقیقاتی که من کردم در آمریکا این بیماری با تکنولوژی جدید و با اتصال قسمت جدا شده از مهره درمان می شود و این عمل را آقای دکتر دونالد کورنمن در آمریکا انجام داده و در وبسایت کلینیک خودش آورده است. من صفحه وبسایت ایشان را برای شما میفرستم به همراه تصاویری از کمرم. سوال من از شما آقای دکتر این است که آیا در ایران هم این عمل انجام می شود یا خیر؟ چون تنها راه درمان این درد عمل است نه دارو

پارس اینتر آرتیکولاریس - لیزخوردگی مهره کمر
پارس اینتر آرتیکولاریس 

با سلام مساله شما یک بیماری کلاسیک است ، که در ماه چندین بار از این گونه بیماران را میبینیم. نام بیماری شما اسپوندیلولیزیس است یعنی یک ترک در بین پارس اینتر آرتیکولاریس است که دو مفصل فاست بالا و پایین یک مهره را به هم متصل می کند. معمولاً وقتی که بیمار علائم درد کمر یا علائم بیماری سیاتیک را دارد ولی ام آر آی نکته توجیه کننده ای را نشان می دهد ما برای بیمار درخواست سی تی اسکن میکنیم و در سی تی اسکن با بازسازی ساژیتال معمولاً ترک ناشی از در مواردی که بیمار به درمان های طبی اسپوندیلولیزیس دیده می شود .درمان این بیماری معمولاً جراحی است مخصوصاً پاسخ ندهد در این صورت با پیچ مهره های بیمار را فیکس می کنند. هر ماه چندین بیمار از اینگونه بیماران توسط جراحان ستون مهره ها عمل می شود.

30 - سلام ، با عرض پوزش ، آقای دکتر من تنگی کانال نخاعی و آرتروز شدید ستون فقرات دارم لطفا راهنمایی کنید؟

دوست عزیز اگر تنگی کانال نخاعی یا هر بیماری دیگری دارید باید توسط طبیب دیده شوید و درمان شوید با حرف و راهنمایی کاری انجام نمی شود بیماری با دارو یا جراحی درست می شود. برای گرفتن اطلاعات در مورد بیماری خود می توانید به وبسایت اینجانب مراجعه کنید. برای درمان نیز میتوانید به مطب اینجانب مراجعه کنید.

31 - سلام آقای دکتر پای راستم درد داره و تنگی کانال نخاعی دارم بدون عمل خوب میشم ؟

در صورتی که بیماری شما خفیف باشد ،ظرف یک ماه باید با دارو خوب شوید. اگر بیماری شما خفیف نباشد ،قاعدتاً به دارو هم پاسخ نخواهد داد و از درمانهای پیشرفتهتر مانند تزریق یا عمل جراحی باید استفاده کنید.

32 - سلام برای دیسک کمر با لجینگ که با روش های فیزیو خوب نشده دردش ، میشه کورتون داخل دیسک کمر تزریق کرد یا اوزون یا لیزر و پلاسما کرد ؟

بله یکی از راه هایی که قبل از عمل جراحی میتوان امتحان کرد همین تزریق کورتون اوزون یا لیزر می باشد. اینها باید توسط یک آدم پزشکی مجرب انجام شود۰ اگر مایل باشید می توانید به مطب ما سر بزنید.

33 - دکتر به مادرم کفته دوجا دیسک کمر داره و دردش هم بدجور زده به پای راستش یعنی تا صبح نمیتونه بخوابه

احتمالاً مادر شما نیاز به عمل جراحی دارد در صورت تمایل می توانید جهت معاینه به اینجانب مراجعه کنید.

34 - سلام من 8 ماهه دیسک کمر دارم و عمل هم کردم.دیگه درد قبلی رو ندارم ولی حس می کنم که پاهام دیگه قدرت قبل رو ندارن و 52 سالمه

بهترین کسی که به شما میتواند کمک کند همان کسی است که شما را مورد عمل جراحی قرار داده است لطفا ه ایشان مراجعه نمائید.

35 - سلام دویدن و ورزش های هولزی پس از درمان دارویی و برطرف شدن درد ناشی از فتق دیسک اشکالی ندارد؟

نه معمولا اشکالی ندارد اتفاقم ورزش برای پیشگیری از اینکه در آینده کمتر دچار دیسک کمر شویم نیز موثر است .

36- خودارضایی دارم ، روی کمرم تاثیر داره؟آخه د۰رد میگیره انگار قولنج میکنم؟

بر روی کمر اثر زیادی ندارد .

37 - سلام آیا یکسال بعد از عمل باز دیسک های 11 و 12 ، رفتن به باشگاه ایرادی دارد؟

درصورتیکه درد ندارید ، اگر با احتیاط انجام شود مشکلی ندارد. کلا ورزشهای رزمی توصیه نمیشود اما ورزش هایی مانند بدنسازی شنا اشکالی ندارد.

38 - من کفی از مطب شما و به دستور شما گرفتم ولی از روزی که کفی را استفاده می کنم کمر دردم به شدت زیاد شده چه دستوری می فرماید؟

قاعدتا مثل هر وسیله پزشکی اگر کفی هم به درد شما کمکی نمیکند استفاده نکنید.

39 - ایا تنگی کانال بر اثر بیرون زدگی ایجاد شود ؟

بله در جلو کانال نخاعی دیسک ها قرار گرفته اند بنابراین برجسته شدن دیسک ها در داخل کانال نخاعی تنگی ایجاد میشود ولی منظور از تنگی کانال نخاعی این است که مفصل های پشت ستون مهره ها رشد زیادی کرده باشند و سوراخ های بین مهره ای تنگ شده باشند.

40 - سلام تنگی کانال نخاعی با عمل جراحی بهتر میشه؟

بله در تجربه ما ۸۰ درصد بیمارانی که دچار تنگی کانال نخاعی هستند با عمل جراحی خوب می شوند و ۲۰ درصد نتیجه نمی گیرند.

41 - سلام چرا من هر کاری میکنم درد کمرم خوب نمیشه؟استخر ، فیزیوتراپی هم رفتم. دیسک من مگر مشکلش چیه انقدر درد دارم؟

با سوال شما نمیتوان تشخیصی مطرح کرد لازم است مراجعه کنید و بررسی های لازم برای شما انجام شود.

42 - تزریق اپیدورال برای مهره هایی که با سورخوردگی شدید مواجه هستن تا چند درصد می تواند موثر باشد؟

کلان تزریق اپیدورال یکی از تزریق های کم خطر است که میتواند در بسیاری از موارد انجام داد لازم است بیمار دیده شود.

43 - آقای دکتر من دیسک عمل کردم و هنوز احساس درد دارم؟

به پزشکی که شما را عمل کرده است مراجعه کند کنید علل مختلفی می تواند داشته باشد شما را راهنمایی خواهد کرد.

44 - سلام و خسته نباشید ، خانم من دیسک بین مهره 4 و 5 داره و دکتر گفته عمل لیزری کند به نظر شم عمل باز خوبه یا لیزری؟

هر کدام معایب و مزایای خاص خودش را دارد مث ًلا عمل لیزری نیاز به بیهوشی ندارد نیاز به بستری ندارد گرچه عوارض میزان اثر آن کمتر از عمل باز است. هنوز ثابت ترین و بهترین روش در جراحی کمتری نسبت به عمل باز دارد ولی قاعدتاً دیسک کمر عمل باز میباشد. لازم است تشریف بیاورید دیده شوید و پس از معاینه بهتر می توان قضاوت کرد. بر حسب مریض متفاوت است لیزر در دیسک های کوچک ممکن است کمک کننده باشد.

45 - سلام من فتق دیسک دارم و موقع رانندگی اذیت میشم چیکار باید انجام بدم ؟

باید تشریف بیارید معاینه شوید مشکل شما پیدا شود و درمان های لازم برای شما انجام شود.

پرسش و پاسخ
captcha بارگزاری مجدد

قوانین پرسش و پاسخ


با توجه به استقبال بیماران از پرسش و پاسخ جهت اطلاع رسانی و پاسخ دهی مناسب جهت پیدا کردن پاسخ سوال خود لازم است که نام خود را در وب سایت اینجانب جستجو کنید. با پذیرفتن این موارد قادر خواهید بود تا سوال خود را ارسال نمائید.


1- لطفا اطلاعات فرم را به دقت تکمیل نمائید تا امکان اطلاع رسانی را برای ما فراهم نمائید.

2- سوالات خود را در 5 الی 6 خط پرسیده و مشکلات اصلی خود را بازگو نمائید.

3- برای اینکه جواب سوال خود را پیدا کنید لازم است که نام یا سوال شما در وب سایت درج شود. و طبق قانون باید به ما اجازه انتشار متن سوال همراه با نام خود را بدهید تا بتوانید جواب سوال خود را پیدا کنید.

4-پاسخ هایی که داده می شود صرفا جهت بالا بردن اطلاعات پزشکی شما می باشد . برای درمان حتماً لازم است که به پزشک مراجعه کنید و از خود درمانی بپرهیزید.

بستن